Nederlandse ambassade in Paramaribo, Suriname

Naar Nederland

Nederland is een populaire toeristische bestemming. In 2007 bezochten zo’n 11 miljoen toeristen uit vele delen van de wereld ons land. Toeristen uit omringde landen zoals België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland, maar ook de Verenigde Staten, Canada en nieuw opkomende landen zoals China en India. De buitenlandse toeristen besteden in Nederland zo’n 10 miljard euro per jaar. Dat is meer dan de exportwaarde van bloemen en planten.

Amsterdam is de populairste bestemming voor buitenlandse toeristen. De musea, zoals het Rijksmuseum en het Vincent van Gogh Museum, de grachtengordel met de statige herenhuizen, de sfeer van vrijheid en creativiteit willen veel buitenlanders met eigen ogen zien en beleven. Maar Nederland staat in veel landen ook bekend om zijn bloemen. De bollenvelden in Noord- en Zuid-Holland met narcissen, hyacinten en tulpen, op hun mooist in april en mei, trekken jaarlijks vele honderdduizenden toeristen.

Nederland heeft een lange kustlijn en een grote variatie aan eeuwenoude dorpen, steden en ongerept natuurschoon. De stranden en duinen lenen zich voor vele activiteiten zoals fietsen, wandelen, zeilen en zwemmen. Ook meer landinwaarts zijn er legio watersportmogelijkheden. Nederlanders zelf verkennen hun land vaak per boot of op de fiets, maar ook veel buitenlanders doen dit. Nederland heeft duizenden kilometers fietspad (meer dan elk ander land in de wereld). Men kan speciaal uitgezette tochten maken door natuurgebieden, van dorp naar dorp enzovoort. Fietsen in Nederland is in het vlakke land een minder zware opgave dan in andere landen. Dit wil zeggen: als men de wind niet tegen heeft.

De promotie en marketing van Nederland als vakantieland is in handen van het Nederlandse Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), dat zeventien vestigingen heeft in Europa, Noord-Amerika en Zuidoost-Azië (www.holland.com). In Nederland wijzen de vele VVV-kantoren de toerist de weg.