Nederlandse ambassade in Paramaribo, Suriname

Registreren bij verblijf in het buitenland

Verblijft u voor een korte of langere periode in het buitenland? Registreer u dan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Registratie in het online crisis contactsysteem is niet verplicht, maar kan in eventuele noodsituaties van pas komen.

Waarom registreren?

In geval van nood is het van groot belang dat het ministerie van Buitenlandse Zaken u kan bereiken en informeren. Registreren in het online crisis contactsysteem Kompas is gratis, éénmalig en vrijblijvend en neemt minder dan 5 minuten in beslag. U hoeft daarna alleen gegevens te wijzigen als u op reis gaat of verhuist. De door u opgegeven gegevens worden beveiligd en uitsluitend gebruikt om contact met u op te kunnen nemen en te kunnen helpen in geval van nood.

Registratie van gegevens

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en Nederlandse ambassades en consulaten registreren geen gegevens van Nederlanders in het buitenland, ook niet als u een paspoort wilt vernieuwen. Er worden soms alleen gegevens gevraagd in verband met handelsbevordering of het vieren van Koningsdag. Dit gebeurt alleen na uw toestemming.

Gaat u uit Nederland verhuizen naar het buitenland en schrijft u zich uit het Nederlandse bevolkingsregister? Schrijft u zich dan in bij de buitenlandse gemeente waar u gaat wonen.

In veel landen moet u zich binnen enkele dagen na aankomst registreren bij de Immigratiedienst of Vreemdelingenpolitie. Verblijft u in een hotel? Dan wordt dit vaak door het hotel gedaan. Vraag dat wel even na.